Çocuk Pisikolojisi
Buradasınız: Anasayfa / Çocuk Pisikolojisi
Çocuk Pisikolojisi

SADECE SATRANÇ TURNUVALARINDA DEĞİL

HER TÜRLÜ YARIŞMALARDA ÇOCUKLAR İSTEMEDEN

YOĞUN BASKI ALTINDA KALMAKTADIRLAR

Satranç turnuvalarındaki psikolojik faktörler çocukların oyun içindeki hamlelerini olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Her çocuğun faklı kişilikte ve özellikte olduğu düşünülürse her çocuğun olaylara tepkisi farklı olacaktır. Bir çok kişinin başına gelmiştir. Turnuvalarda çocukların sıkça başı ağrır, midesi bulanır vs. Esasen bu çocuğun o andaki psikolojisinden kaynaklanmaktadır.

2. Dünya Satranç şampiyonu “LASKER” satranç oyununda psikolojik ögeleri ön plana çıkaran ilk kişidir. Satrançta bireysel mücadele kavramını geliştirmiştir. Oyun esnasında psikolojik faktörlerin oyuncu hamlelerini olumsuz yönde etkilediğini savunmuştur. Bu nedenle TURNUVALARDA OYNAYAN SATRANÇ OYUNCUSU OLDUKÇA SAĞLAM SİNİRLERE SAHİP OLMAK ZORUNDADIR. Özellikle uzun soluklu turnuva maçlarında oyuncuların psikolojileri çok önemlidir.


  


Dostça oynanan oyunlarda çocuklar açısından sorun yoktur ama bu tür oyunlarda çocuklar kendilerini pek geliştiremezler. Satranç oyuncuları kendilerini geliştirmek ve öğrendiklerini uygulamak için satranç turnuvalarına katılmaları gerekir. Satranç turnuvalarında belirli bir amaç için oynandığından çocuklar istemese de yoğun bir baskı altında kalmaktadırlar. Özellikle turnuvalardaki ruh halimiz, satranç oyunu için en önemli faktörlerin başında gelir. Turnuva için neler düşünüyoruz ? hedeflerimiz neler ? O andaki heyacanımız nasıl ? Bunların hepsi bizim o turnuva boyunca oyunumuzu etkileyecek psikolojik olaylar olacaktır. Satranç oyuncusunun altında kaldığı psikolojik baskıları üç ana başlık altında kısaca inceleyebiliriz:

Detaylı Bilgi İçin Bizi Arayın